wtorek, 9 grudnia 2014

Domowa korzenna przyprawa do piernika

Można kupić gotową mieszankę przypraw do piernika lub też pokusić się o przygotowanie jej w domu. W ten sposób po pierwsze unikamy chemicznych dodatków, a po drugie możemy dopasować jej smak do naszego gustu. Oba powody są wystarczające, aby przygotować swoją własną korzenną przyprawę. 
Można ją dodawać standardowo do różnych ciast (ciasto marchewkowe, piernik), ciasteczek, a także do wszelkich napojów o charakterze rozgrzewającym, czy też owsianki lub jaglanki. Szczególnie odpowiada mi dodawanie tej przyprawy do jaglanki. Przetestowałam i jest pysznie:)

A jeśli zamierzacie upiec piernik to polecam przepis na PROSTY PIERNIK PRZEKŁADANY (przepis TUTAJ). 
I koniecznie użyjcie do niego domowej korzennej przyprawy do piernika:)
czas przygotowania - 15 minut
SKŁADNIKI (ok 6 łyżek mieszanki):
- 15g kory cynamonu (może być mielony cynamon)
- 10g ziaren kardamonu (może być mielony kardamon)
- 5g goździków
- 3g angielskiego ziela
- 3g ziaren kolendry
- 5g mielonego imbiru
- 3g tartej gałki muszkatałowej
Przygotowujemy wszystkie składniki, a następnie mielimy je w młynku do kawy lub w blenderze i gotowe!
Można również przyprawy zmiażdżyć w moździerzu, ale jest to zdecydowanie bardziej uciążliwa i wymagająca sporego zacięcia praca. Dlatego też warto wykorzystać młynek lub blender. Trzeba tylko pamiętać, że należy go od razu porządnie umyć, bo korzenna przyprawa jest bardzo aromatyczna.

Mieszankę korzennych przypraw przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.
UWAGA:
- Oczywiście najbardziej aromatyczna wersja przyprawy powstanie kiedy będziemy używać przyprawy w ich formie naturalnej i je mielić. Ale można również zastosować część składników w formie mielonej lub też w najprostszej wersji pomieszać wszystkie mielone przyprawy. Wówczas najlepiej korzystać z jeszcze nie otwieranych opakowań. Ale chyba będzie problem z goździkami, bo nie widziałam ich w formie mielonej, więc bez mielenia się nie obejdzie. A goździki są bardzo ważnym składnikiem mieszanki:)
- Składniki, a właściwie to ich ilości podane w przepisie dają nieduża porcję mieszanki. Warto zwiększyć ich ilość na przykład podwoić:)
Źródło:
Agnieszka Maciąg - "Smak miłości"

Smacznego...
Iwona
Korzenne przysmaki Piernik świąteczny, piernik staropolski na święta
zBLOGowani.pl

2 komentarze:

  1. Domowa wiadomo najlepsza-ja jeszcze daję pieprz i szczyptę chilli ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...