sobota, 23 stycznia 2016

Kotleciki z kaszy i pieczarek

Jak pisałam wielokrotnie u nas króluje mięsko, ale czasami próbuję przemycić coś bezmięsnego. Bywa różnie, ale tym razem uzyskałam aprobatę. Wobec tego mogę spokojnie polecić bezmięsne kotleciki. Szczególnie idealne w zimie, kiedy powinniśmy zwiększyć spożycie kasz.
czas przygotowania - 30 minut + 30 minut schłodzenie
SKŁADNIKI (ok 10 niedużych kotlecików):
- 5 łyżek ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 25 dag pieczarek
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka oleju (+ olej do smażenia)
- 1 jajko
- kilka listków bazylii (lub 2 gałązki zielonej pietruszki)
- 2 łyżki bułki tartej (+ bułka tarta do obtoczenia kotletów)
- przyprawy: sól, pieprz



  • Pieczarki obieramy, kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na oleju wraz z cebulką pokrojoną w drobną kostkę. 
  • Kaszę przekładamy do miski i dodajemy do niej podsmażone pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem. 
  • Bazylię lub natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do kotletów.
  • Sprawdzamy smak przed dodaniem jajka i ewentualnie doprawiamy.
  • Dodajemy jajko i bułkę tartą, mieszamy i odkładamy do lodówki na około 30 minut, aby masa stężała.
  • Ze schłodzonej masy formujemy kotlety zwilżonymi dłońmi i obtaczamy je w bułce tartej.
  • Smażymy na oleju. Powinny się ładnie zrumienić.
Podajemy na ciepło lub zimno.
Jako dodatek polecam sałatkę przygotowaną z pomidorów koktajlowych i sera koziego, przyprawioną świeżo zmielonym pieprzem z dodatkiem oliwy z oliwek. 
Smacznego
Iwona

5 komentarzy:

  1. Nie wiedziałam, że z kaszy jęczmiennej można robić kotleciki, a teraz już wiem, co zrobię jutro na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, można. Trzeba tylko pamiętać o schłodzeniu masy, i nawilżeniu rąk podczas formowania kotlecików. Inaczej masa się rozpada i jest kłopot:(

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...