sobota, 30 stycznia 2016

Masło migdałowe, czyli zdrowe tłuszcze

Masło migdałowe jest banalne w przygotowaniu, więc nie ma co zwlekać tylko go przygotować. Szczególnie, że to po prostu tłuszcze, które są potrzebne w naszej diecie, które służą naszemu organizmowi. 
U mnie jest to nowość, ale już wiem, że zagości na stałe. Można nim posmarować kanapkę, wafel ryżowy czy też połączyć z surowymi warzywami (o tym niedługo!).
Masło migdałowe można przygotować z migdałów surowych lub też je podprażyć na patelni. Ja tym razem użyłam surowe migdały. Kolejny wybór, to czy robimy masło tylko i wyłącznie z migdałów (dłużej je blendujemy dla uzyskania właściwego efektu), czy też dodajemy odrobinę oliwy. I trzeci temat, to czy słodzimy czy nie. Dla mnie masło bez dodatku choćby minimalnej ilości słodyczy (cukier brązowy/stewia) jest zbyt mdłe, ale jest to sprawą indywidualną.




czas przygotowania - 15 minut
SKŁADNIKI (3 kopiaste łyżki masła): 
- 200g migdałów
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka brązowego cukru (może być stewia lub inny zamiennik)


Wszystkie składniki przekładamy do pojemnika i blendujemy. Najpierw z mniejszą mocą, pulsacyjnie, aby wstępnie rozdrobnić migdały. A później na najwyższej mocy. Czas blendowania to 5-10 minut. Ja blenodwałam 5 minut, jednak jeśli chcecie uzyskać rzeczywiście maślaną konsystencję, trzeba przedłużyć czas do 10 minut.
Smacznego


Iwona





6 komentarzy:

  1. Takie masło musi być wyśmienite :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam masło orzechowe, muszę koniecznie spróbować teraz migdałowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! :) Ostatnio moje serce skradły maszyny w sklepach do robienia masła, można robić z każdych orzechów i są bardzo pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że w przypadku orzechów czy migdałów zwykły blender wystarczy:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...