niedziela, 6 marca 2016

Domowy majonez - banalnie prosty i szybki w przygotowaniu

Może majonez nie gości u mnie zbyt często. Głównie z uwagi na wysoką kaloryczność. Jednak ciągłe czytanie etykietek produktów w sklepach skłoniło mnie do sięgnięcia po zdrowszy odpowiednik tego specjału. Słyszałam, że majonez przygotowuje się szybko, ale chyba nie spodziewałam się, że jest to aż tak banalne. Skorzystałam z przepisu Kasi, która prowadzi bloga Swojskie jedzonko. Przepis oryginalny znajdziecie TUTAJ. Ja przygotowałam majonez z połowy porcji, tak na próbę. Ale kolejny raz będzie już z pełnej porcji:)

Majonezowych historii to jeszcze nie koniec. Ale więcej już niedługo:)
czas przygotowania - 10 minut
SKŁADNIKI (ok 4-5 łyżek majonezu):
- 1 jajko
- 125 ml oleju rzepakowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta pieprzu

Ja przygotowywałam majonez w multimłynku (młynek do mielenia przypraw) robota planetarnego. Wszystkie składniki przełożyłam do pojemnika, założyłam noże i podłączyłam do gniazda robota na około 2 minuty. Obroty zwiększałam stopniowo do maksimum.
Można również wszystkie składniki włożyć do szerszego słoika i po prostu użyć blendera. Może to potrwać odrobinę dłużej, ale efekt będzie taki sam - kremowy, delikatny majonez.
UWAGA:
Przy pierwszej próbie proponuję, aby nie zmieniać ilości przypraw. Przecież łatwo je dodać później. Smak majonezu będzie zależny od użytego oleju i ilości przypraw. Warto poeksperymentować dodając na przykład musztardę dijon.

Łączymy wszystkie składniki.
Miksujemy i gotowe:)
I dla przypomnienia jeszcze raz wszystkie składniki. Może ilości nie te, ale...
Smacznego
Iwona


3 komentarze:

  1. Może zrobię taki na sałatki na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ma być jajko czy tylko żółtko? Bo z tego co wiem to daje się żółtko.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...