Wielkanocny stół w każdym domu jest zastawiany inaczej. Oczywiście są pewne podobieństwa, ale przecież smaki i gusta bywają różne. Moją podstawową zasadą kiedy rozpoczynam kuchenne przygotowania świąteczne jest, aby przygotować domownikom ich ulubione potrawy. Oczywiście zawsze też eksperymentuję, ale tylko jako dania dodatkowe. Ma być smacznie i mnie nie zamęczyć:)
Podstawa to chleb. I tutaj proponuję domowy graham - bardzo łatwy w
przygotowaniu. I można go wzbogacać o dowolne dodatki smakowe. Jeśli jeszcze nie próbowaliście piec domowego chleba, to te propozycje są idealne na początek:
Graham z sezamem na co dzień i na święta
Graham z żurawiną i otrębami
Graham z dodatkiem mąki owsianej
Graham z dodatkiem mąki orkiszowej
Do pysznego domowego chleba idealne na święta będą:
Jajka faszerowane wędzonym pstrągiem
Przygotowując jajka faszerowane przyda się domowy majonez:
Domowy majonez - banalnie prosty i szybki w przygotowaniu
Majonez możemy wykorzystać do różnych sałatek. Ja proponuję spróbować:
Sałatka z buraczkami
Sałatka śledziowa
Jako zupę polecam klasykę - domowy żurek:
Żurek z grzybami przygotowany na domowym zakwasie
Jeśli nie macie ochoty na klasykę, to sięgnijcie po inspiracje do zakładki ZUPY, tam znajdziecie wiele różnych inspiracji.
W święta w wielu domach podaje się pasztet. Polecam moją wersję:
Pasztet mięsno-warzywny
Lekka pierś z indyka z chilli i cebulą
Pierś z indyka jest inspirowana kuchnią Kudłatych Kucharzy, czyli lżejsze wersje znanych dań. Jeśli chcecie sięgnąć po więcej ich przepisów zaglądnijcie TUTAJ.
I na koniec nie można zapomnieć o czymś słodkim. Wszystkie przepisy znajdują się w zakładce NA SŁODKO, a moje wybrane propozycje pojawiły się w niedawnym poście JAKIE CIASTO NA WIELKANOC.
A teraz czas wracać do dalszych przygotować kuchenno-domowych. Trzeba tylko cały czas mieć świadomość, że przygotowujemy to z przyjemnością, a nie męczymy się. Bo inaczej nie ma to sensu.
Pozdrawiam
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz