piątek, 25 marca 2016

Jakie potrawy na Wielkanoc

Wielkanocny stół w każdym domu jest zastawiany inaczej. Oczywiście są pewne podobieństwa, ale przecież smaki i gusta bywają różne. Moją podstawową zasadą kiedy rozpoczynam kuchenne przygotowania świąteczne jest, aby przygotować domownikom ich ulubione potrawy. Oczywiście zawsze też eksperymentuję, ale tylko jako dania dodatkowe. Ma być smacznie i mnie nie zamęczyć:)

Podstawa to chleb. I tutaj proponuję domowy graham - bardzo łatwy w przygotowaniu. I można go wzbogacać o dowolne dodatki smakowe. Jeśli jeszcze nie próbowaliście piec domowego chleba, to te propozycje są idealne na początek:

Graham z sezamem na co dzień i na święta











Graham z żurawiną i otrębami











Graham z dodatkiem mąki owsianej













Graham z dodatkiem mąki orkiszowej










Do pysznego domowego chleba idealne na święta będą:


Jajka faszerowane wędzonym pstrągiem









Przygotowując jajka faszerowane przyda się domowy majonez:


Domowy majonez - banalnie prosty i szybki w przygotowaniu










Majonez możemy wykorzystać do różnych sałatek. Ja proponuję spróbować:


Sałatka z buraczkami









Sałatka śledziowa








Jako zupę polecam klasykę - domowy żurek:

Żurek z grzybami przygotowany na domowym zakwasie













Jeśli nie macie ochoty na klasykę, to sięgnijcie po inspiracje do zakładki ZUPY, tam znajdziecie wiele różnych inspiracji.

W święta w wielu domach podaje się pasztet. Polecam moją wersję:

Pasztet mięsno-warzywny





I jeszcze coś z mięs. Szczególnie polecam lekką pierś z indyka, która nadaje się zarówno na ciepło na obiad, jak i na zimno do chleba:

Lekka pierś z indyka z chilli i cebulą







Pierś z  indyka jest inspirowana kuchnią Kudłatych Kucharzy, czyli lżejsze wersje znanych dań. Jeśli chcecie sięgnąć po więcej ich przepisów zaglądnijcie TUTAJ.

I na koniec nie można zapomnieć o czymś słodkim. Wszystkie przepisy znajdują się w zakładce NA SŁODKO, a moje wybrane propozycje pojawiły się w niedawnym poście JAKIE CIASTO NA WIELKANOC.

A teraz czas wracać do dalszych przygotować kuchenno-domowych. Trzeba tylko cały czas mieć świadomość, że przygotowujemy to z przyjemnością, a nie męczymy się. Bo inaczej nie ma to sensu.

Pozdrawiam
Iwona


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...